diumenge, 19 d’octubre del 2014

El Mètode científic

El mètode científic és un procés que serveix per investigar allò desconegut, un procés que utilitza l'evidència i l'experimentació. Les persones que fan ciència utilitzen aquest mètode per  trobar informació per respondre les preguntes que es fan. En principi tots els científics seguiran més o menys aquest ordre per poder solucionar o descobrir resposta per a els seus dubtes.
  1. Fer observacions
  2. Identificar una pregunta que es vol respondre a partir de les observacions
  3. Esbrinar allò que ja es coneix de les observacions realitzades (es a dir, fer una recerca)
  4. Crear  hipòtesi
  5. Experimentació
  6. Conclusions



La Pseudociència

La pseudociència és el conjunt de coneixements que s'han adquirit sense seguir el mètode científic. El terme pseudociència és un terme format a partir de l'arrel grega "pseudo" <<fals>> i la paraula d'origen llatí "ciència" <<coneixement>>.
Hi ha diferents tipus de pseudociència:

  • La rabdomància: persones que poden sentir la presència subterrània de mines, jaciments d'aigua o petroli.


  • La parapsicologia: agrupa l'espiritisme, cartomància, telepatia, vidència i altres similars.

  • Astrologia: conjunt de coneixements que intenten relacionar les característiques d'una persona amb el seu signe del zodíac (la posició dels astres en el moment del seu naixement). 


  • Homeopatia: utilitza preparats altament diluïts que pretenen crear els mateixos símptomes que pateix el pacient. Fou concebuda com una forma de millorar la vida espiritual del cos. La seva premissa fonamental és "el similar es guareix amb el similar", assumint que alguna cosa que causa determinats símptomes pot ser curada amb una altra cosa que causi aquests mateixos símptomes.

Tan la ciència com la pseudociència es fan una pregunta, observació, hipòtesi i llei, però en la última, i per aquest motiu no es demostrable, es que no es fa experimentació ni teoria 




dissabte, 18 d’octubre del 2014

La Ètica i la Ciència

Podem definir com a ètica la branca de la filosofia que estableix una sèrie de criteris per poder jutjar el que és bo i correcte i el que no ho és. Va bastant lligada a la ciència perquè, abans de poder aplicar qualsevol canvi o aportació relacionat amb un descobriment científic a la societat, s'ha de saber si és adequat o ètic.

La Tecnologia

La seva definició és semblant a la de la ciència aplicada, ja que la tecnologia són el conjunt de coneixements que s'apliquen en situacions pràctiques però, en aquest cas, la finalitat rau en un objectiu més precís: crear béns i serveis per tal de satisfer les nostres necessitats i viure amb més comoditat.

La Ciència

La paraula ciència vol dir "conjunt de coneixements" i l'expressió fer ciència es refereix a l'adquisició d'aquests coneixements. La ciència la defineixen una sèrie de característiques:

  • Està en contant canvi, ja que, a mesura que es van adquirint nous coneixements, el conjunt d'aquests varia.  
  • És acumulativa, ja que els coneixements previs es tenen sempre en compte.
  • És fruit de l'esforç i l'aportació de diferents persones.
  • Tothom pot tenir accés al conjunt de coneixements que és la ciència.
Podem classificar la ciència segons l'ús que se'n fa:
  • Ciència bàsica: serveix per incrementar el coneixement personal.
  • Ciència aplicada: s'apliquen els coneixements en situacions pràctiques per trobar solucions a qüestions diverses.